Project zuinige homeserver - de inleiding

Door Trokken op woensdag 6 februari 2013 22:59 - Reacties (18)
Categorie: Project zuinige homeserver, Views: 11.077

Project zuinige homeserver

In deze blog serie vertel ik hoe ik het project zuinige homeserver door loop. Er komen delen over het hardware gedeelte, de configuratie van hardware, het OS en de (server)software.
Om wat achtergrond informatie te geven: zelf woon ik nog thuis bij mijn ouders, hierdoor zit ik vast aan het een UTP kabel met een maximale snelheid van 100Mbps. Daarnaast ik ben student en dus arm. ;)
Servertaken
Het doel is dat deze server als webserver en fileserver (NAS) zal dienen. Hiervoor ga ik waarschijnlijk de volgende software gebruiken:
  • Apache/MySQL/PHP (LAMP), voor het serveren van HTTP requests.
  • Samba, om bestanden te serveren aan Windows machines.
  • (S)FTP, om bestanden via een web interface of FTP client op te vragen/pushen.
Daarnaast zijn er mogelijke bijzaken als:
  • SSH
  • Teamspeak server
Operating System
Het beste OS lijkt mij een Ubuntu Server, Ubuntu is namelijk de Linux distro waar ik de meeste ervaring mee heb.

Een andere mogelijkheid is Windows Server 2012, hiervoor kan ik een studentenlicentie van Dreamspark gebruiken.
Volgens de licentievoorwaarden is het echter niet toegestaan om een studentenlicentie voor commercieel gebruik te gebruiken. Dit sluit dus uit dat ik geld kan verdienen aan het web gedeelte.
Windows Server kan ik echter wel virtualiseren als VMware client om Windows only servers te hosten zoals Teamspeak.
Voorlopige hardware keuze
De server moet weinig gebruiken zodat me ouders geen bill shock krijgen bij de jaarlijkse energierekening.

Het makkelijkst is om een x86 processor te gebruiken omdat deze betere performance biedt dan ARM en er ook betere ondersteuning voor is.

Ik heb al 2x de Western Digital Green 1TB tot mijn beschikking om in RAID1 te zetten.

Voorlopig kom ik op het volgende uit:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G860 Boxed¤ 54,95¤ 54,95
1MSI H77MA-G43¤ 64,95¤ 64,95
1Cooler Master Elite 310¤ 27,80¤ 27,80
1Corsair CMV4GX3M2A1333C9¤ 21,49¤ 21,49
1Seasonic X-400 Fanless¤ 119,90¤ 119,90
1Intel Postville X25-V SSDSA2MP040G2R5 40GB¤ 82,80¤ 82,80
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal¤ 371,89Deze wenslijst is voorlopig, eigenlijk wil ik mijn server fanless maken omdat hij waarschijnlijk in mijn slaapkamer komt te staan.

CPU: Intel biedt betere performance/¤ dan AMD, de Intel Atoms vallen af omdat die geen RAID support hebben. De Intel Celeron serie vertrouw ik niet dus de Intel Pentium G serie is de beste keuze voor mijn doeleinde. Een Core i3 of hoger zou overkill zijn dus de Pentium G serie bespaard wat centjes.

Moederbord: Over het algemeen hebben Intel en MSI de zuinigste moederborden. Dit model voldoet aan de RAID1 eis en staat dus voorlopig in mijn wenslijst.

RAM: Volgens Mux maakt het geen drol uit voor het energie verbruik welk RAM je neemt. Daarom kom ik op het goedkoopste 4GB DDR3 geheugen uit. Overwogen kan worden om 8GB te nemen maar 4GB is prima voor een homeserver.

Boot drive: Een boot drive staat 24/7 aan, een SSD is dus het zuinigst. Intel heeft een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en een Linux image is niet zo groot dus 40GB is groot genoeg. Op de boot drive zou ik ook makkelijk de website kunnen hosten zodat de HDD's niet bij elke aanvraag op hoeven te spinnen.

Opslagschrijven: De Western Digital Green serie is zuinig en stil, dit is erg prettig voor een server.

Behuizing: De Cooler Master 310 had ik al, hij staat niet in de weg en alle hardware past er makkelijk in.

Voeding: Aan de voeding valt misschien nog te twijfelen. Seasonic heeft een goede reputatie maar 400W is een beetje overkill. Daarom kijk ik nog naar de mogelijkheden van een PicoPSU, het nadeel hiervan is dat er maar 1 SATA aansluiting op zit en dat ik er 3 nodig heb. Het voordeel van de PicoPSU is dat deze zuinig en fanless is.

CPU koeling: Het beste zou een koeling zijn zonder fan. Ik vraag me echter af of iets als een Scythe Mugen 3 zonder fan een Pentium G860 koel kan houden.
Tot slot
In dit gedeelte heb ik mijn zuinige homeserver project ingeleid. De reden waarom ik dit publiceer is omdat ik graag suggesties of verbeteringen wil horen, en omdat ik het natuurlijk gewoon leuk vind om te publiceren.
In het komende deel zal ik dieper op de hardware ingaan, hiervoor heb ik echter wel jullie mening nodig over mijn voorlopige wenslijst. Ik heb in ieder geval suggesties nodig voor passieve koelingen. Daarnaast heb ik suggesties en/of meningen nodig over een PicoPSU.
Alvast bedankt! :)

Reacties


Door Tweakers user geerttttt, woensdag 6 februari 2013 23:30

Ik ben zelf ook aan het kijken naar een zuinige server. Ik zit er aan te denken om ook op Ubuntu linux te werken. Daarnaast zit ik te kijken hoever ik kan gaan in undervolten van de CPU en underclocken. Ik heb een E7300 2,6ghz Core2duo pc, maar 2.6ghz is voor een nasje best veel natuurlijk. Wellicht kan ik wat energieverbruikwinst halen door hem te undervolten/underclocken.

Wat in jouw geval wel aardig kan schelen is schijven na zoveel minuten laten uitschakelen bij inactiviteit. Als je niet al te vaak data gebruikt zou dat al na enkele minuten kunnen.

Dit moet ik echter even zien te testen. Ik kan wel aan een amperemeter komen, maar ik weet niet of het verschil echt meetbaar is. Neem bijvoorbeeld dat hij standaard 2 ampere verbruikt. Na de aanpassingen is dat misschien 1,8. Dat is al moeilijk te zien op de meter... Tips voor mij misschien? ;)

Door Tweakers user weebl15, donderdag 7 februari 2013 00:09

Teamspeak is niet Windows only, heb zelf een teamspeak server op Debian draaien.

Door Tweakers user analog_, donderdag 7 februari 2013 02:20

Je maakt de vergissing dat je raid nodig hebt op je controller. Dat gaat alvast sowieso niet werken onder linux en je gebruikt beter software raid (mdadm). Daarnaast begrijp ik niet goed waarom je de h77 neemt boven de b75 aangezien het voor jouw niks toevoegt. Er is overigens een nieuwe generatie procs uitgekomen zoals de Intel Celeron G1610 (dual 2.6GHz, 2MB, 1333MHz , 55W) die minder kost dan de G860. PicoPSU rendeert economisch niet tegenover de huidige generatie (goedkope) voedingen zoals de L7 300W en Seasonic G360.

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 februari 2013 02:21]


Door Tweakers user sypie, donderdag 7 februari 2013 07:17

geerttttt schreef op woensdag 06 februari 2013 @ 23:30:
Ik kan wel aan een amperemeter komen, maar ik weet niet of het verschil echt meetbaar is. Neem bijvoorbeeld dat hij standaard 2 ampere verbruikt. Na de aanpassingen is dat misschien 1,8. Dat is al moeilijk te zien op de meter... Tips voor mij misschien? ;)
Ja, een andere ampèremeter zien te regelen. De meeste multi-meters kun je prima gebruiken voor dit doeleinde. Een multimeter kost ongeveer ¤10-¤20, voor een budget modelletje.

Je moet voor dit doeleinde géén ampèretang nemen, die je om de kabel moet doen. Daar is de stroom te laag voor.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 7 februari 2013 07:36

ipv een A-meter te nemen, misschien gewoon een powermeter nemen die je op je stopcontact plaatst. Zie je direct alle relevante data en wat het effect is op de plaats waar het belangrijk is.

Snap trouwens niet waarom mensen voor thuisgebruik blijven vasthouden aan Apache. Ben al enkele jaren over op nginx en heb het me nooit beklaagd. Eenvoudig in gebruik en onderhoud en toch net iets minder verbruik van bronnen op het systeem.

Door Tweakers user Xudonax, donderdag 7 februari 2013 08:20

Ik draai zelf met een Super Flower Golden Green 400W voeding met een ietsjes zwaarder systeempje, een Intel DH77DF Mini-ITX bordje en een Xeon E3-1265LV2. De voeding is hierin praktisch onhoorbaar, en na een beetje downclocken is de CPU fan dat hopelijk ook :)

Als je spindown wilt gaan doen op je schijven raad ik je aan om te kijken naar een SSD (32 of 64GB van Crucial of Samsung) voor je OS zodat je schijven enkel hoeven op te starten zodra je daadwerkelijk data benaderd. Linux wil namelijk nog wel eens wat naar disk schrijven, en als dan beide disks weer moeten opspinnen ben je een stuk tijd en energie weer kwijt ;)

Als je geïnteresseerd bent in de rest van mijn systeem, hij staat in m'n inventaris :) Wat 'ie verbruikt weet ik niet, maar het is waarschijnlijk een veelvoud van wat jij hoopt te bereiken ;)

Door Tweakers user mux, donderdag 7 februari 2013 11:34

Er staan wat vreemde dingen in je redenering voor de onderdelen:
- Je vertrouwt Intel Celeron niet? uh... why? Je kunt hier makkelijk een paar tientjes besparen door een G1610 te kopen, waarom niet?
- RAID lijkt me totaal onnodig in dit systeem. Je draait er toch geen bedrijfsinfo op die permanent beschikbaar moet zijn? Hij staat toch thuis? Dan zou ik lekker die HDD verkopen en single disk draaien
- Dan kun je ook een goedkoper moederbord nemen, bijvoorbeeld een MSI H61M-Exx
- De voeding is extreme overkill, als je kwaliteit wil zou ik eerder voor de Seasonic G360 gaan, en als je nog meer geld wil besparen ten koste van een klein beeetje efficiëntie kun je een be quiet L7 kopen. Een picopsu is zeker een optie met een systeem met weinig schijven, maar al gauw incl. adapter een stukje duurder dan bijvoorbeeld een G360, daarom moeilijk aan te raden.
- Nog een keer over de HDDs: als je maar 1TB nodig hebt kun je ook beide hdds verkopen en een 2,5" 1TB schijf kopen. Dat scheelt hoopjes verbruik maar zorgt er vooral voor dat je schijf het grootste deel van de tijd in spindown kan. Bij 3,5" schijven is dat niet acceptabel omdat je dan lang moet wachten op spinup als je data nodig hebt, maar bij 2,5" is dat uitstekend mogelijk.

Ik zou ook zeker eens langsgaan bij bijv. het Nieuwe Zuinige Server-topic om je config nog een keer door te laten lichten. Een tweakblog is eigenlijk helemaal geen handige plek om feedback te vragen op een systeem, het wordt vrij slecht gelezen en lang niet alle 'experts' op dit gebied komen langs.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 7 februari 2013 11:37

in plaats van Fakeraid of MDadm kun je ook eens kijken naar zfs onder ubuntu - voor de rest moet je doen wat je zelf wilt... persoonlijk zou ik NOOIT en te nimmer een webserver op dezelfde host draaien als mijn samba4 systeem, sftp vervangen door ofwel dav. ofwel rsync ofwel sshfs zou ook geen overbodige luxe zijn...

als je alles graag in een schilletje draait kun je wellicht zentyal.org eens proberen... uit ervaring zou ik versie 2.2 kiezen in jouw geval en vervolgens je webserver(s) virtualiseren. note dat ook zentyal de aanbevolen opties sshfs webdav en rsync niet out of the box ondersteund...

Door Tweakers user Trokken, donderdag 7 februari 2013 13:06

analog_ schreef op donderdag 07 februari 2013 @ 02:20:
Je maakt de vergissing dat je raid nodig hebt op je controller. Dat gaat alvast sowieso niet werken onder linux en je gebruikt beter software raid (mdadm). Daarnaast begrijp ik niet goed waarom je de h77 neemt boven de b75 aangezien het voor jouw niks toevoegt. Er is overigens een nieuwe generatie procs uitgekomen zoals de Intel Celeron G1610 (dual 2.6GHz, 2MB, 1333MHz , 55W) die minder kost dan de G860. PicoPSU rendeert economisch niet tegenover de huidige generatie (goedkope) voedingen zoals de L7 300W en Seasonic G360.
mux schreef op donderdag 07 februari 2013 @ 11:34:
Er staan wat vreemde dingen in je redenering voor de onderdelen:
- Je vertrouwt Intel Celeron niet? uh... why? Je kunt hier makkelijk een paar tientjes besparen door een G1610 te kopen, waarom niet?
- RAID lijkt me totaal onnodig in dit systeem. Je draait er toch geen bedrijfsinfo op die permanent beschikbaar moet zijn? Hij staat toch thuis? Dan zou ik lekker die HDD verkopen en single disk draaien
- Dan kun je ook een goedkoper moederbord nemen, bijvoorbeeld een MSI H61M-Exx
- De voeding is extreme overkill, als je kwaliteit wil zou ik eerder voor de Seasonic G360 gaan, en als je nog meer geld wil besparen ten koste van een klein beeetje efficiëntie kun je een be quiet L7 kopen. Een picopsu is zeker een optie met een systeem met weinig schijven, maar al gauw incl. adapter een stukje duurder dan bijvoorbeeld een G360, daarom moeilijk aan te raden.
- Nog een keer over de HDDs: als je maar 1TB nodig hebt kun je ook beide hdds verkopen en een 2,5" 1TB schijf kopen. Dat scheelt hoopjes verbruik maar zorgt er vooral voor dat je schijf het grootste deel van de tijd in spindown kan. Bij 3,5" schijven is dat niet acceptabel omdat je dan lang moet wachten op spinup als je data nodig hebt, maar bij 2,5" is dat uitstekend mogelijk.

Ik zou ook zeker eens langsgaan bij bijv. het Nieuwe Zuinige Server-topic om je config nog een keer door te laten lichten. Een tweakblog is eigenlijk helemaal geen handige plek om feedback te vragen op een systeem, het wordt vrij slecht gelezen en lang niet alle 'experts' op dit gebied komen langs.
Erg bedankt voor jullie advies, :)
bij nader inzien zal ik een Seasonic G360 er in zetten.
In plaats van RAID kan ik beter off-site back ups draaien.
De processor en moederbord zal ik ook dan ook herzien. ;)

Wat betreft de HDD's zelf vraag ik me af of 2,5" echt zoveel zuiniger is dan 3,5", de WD green behoord al tot de zuinigste 3,5" HDD modellen.
Ik vrees ook dat mijn data verbruik niet tot 1TB beperkt blijft dus dan kan ik beter 2x 1TB als volle opslag gebruiken lijkt mij.

Door Tweakers user sypie, donderdag 7 februari 2013 20:49

Zit me net af te vragen of een RPi dit niet kan doen onder een aangepaste Linux versie.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 8 februari 2013 10:37

sypie schreef op donderdag 07 februari 2013 @ 20:49:
Zit me net af te vragen of een RPi dit niet kan doen onder een aangepaste Linux versie.
kunnen wel, maar ik gok dat je het niet moet willen..

leven en schrijven naar je nas met 64KBps is niet leuk... en meer zal het cpu'tje vast niet trekken

Door Tweakers user Satch, vrijdag 8 februari 2013 11:01

Ik zou een andere SSD uitkiezen, de Intel V40 is inmiddels sterk verouderd en heeft een zeer lage schrijfsnelheid. Daarnaast heb je voor maar een paar euro extra een 128GB ssd zoals een Crucial m4 of een Samsung 840. Dus sneller, 3 keer zoveel opslag en even betrouwbaar voor praktisch hetzelfde geld.

Door Tweakers user Trokken, vrijdag 8 februari 2013 15:32

Satch schreef op vrijdag 08 februari 2013 @ 11:01:
Ik zou een andere SSD uitkiezen, de Intel V40 is inmiddels sterk verouderd en heeft een zeer lage schrijfsnelheid. Daarnaast heb je voor maar een paar euro extra een 128GB ssd zoals een Crucial m4 of een Samsung 840. Dus sneller, 3 keer zoveel opslag en even betrouwbaar voor praktisch hetzelfde geld.
Daar zat ik inderdaad al naar te kijken.

De Intel 330 60GB is nu gelijk geprijsd. Dan is het nog even overwegen of 128GB die paar tientjes extra waard is.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 februari 2013 18:24]


Door Tweakers user Dreamvoid, vrijdag 8 februari 2013 18:40

De Intel Celeron serie vertrouw ik niet dus de Intel Pentium G serie is de beste keuze voor mijn doeleinde.
Huh, dat zijn gewoon de zelfde chips maar dan een fractie hoger geklokt...

Door Tweakers user tormentor1985, dinsdag 12 februari 2013 23:24

Daar zat ik inderdaad al naar te kijken.

De Intel 330 60GB is nu gelijk geprijsd. Dan is het nog even overwegen of 128GB die paar tientjes extra waard is.
Hoe groter je SSD hoe minder snel deze 'slijt'. Ik vermoed dat je de mysql database op de ssd gaat opslaan (komt de performance zeker ten goede) en dan is groter altijd beter.

Door Tweakers user Trokken, vrijdag 15 februari 2013 23:00

tormentor1985 schreef op dinsdag 12 februari 2013 @ 23:24:
[...]


Hoe groter je SSD hoe minder snel deze 'slijt'. Ik vermoed dat je de mysql database op de ssd gaat opslaan (komt de performance zeker ten goede) en dan is groter altijd beter.
De databases en website wil ik zeker op de SSD opslaan. Daar is ruim voldoende aan capaciteit voor.
Gezien de slijtage zal ik dan zeker voor een 120GB model opzoek gaan.

Door Tweakers user CeesBak, dinsdag 19 februari 2013 11:09

Belangrijk zijn in eerste instantie energieverbruik, snelheid en mogelijk lawaai. 27 wat is makkelijk haalbaar. 70Mbyte per seconde ook. Daarna wordt het alles afwegen. Ik vind ruim 350 echt wel veel. mijn systeem met SSD voor de systeemdrive kostte 240 ongeveer. Je kan eens op mijn site kijken waar mijn ervaringen staan. Die website draait trouwens op het door mijn geconfigureerde systeem. Ik hoor graag wat je uiteindelijk kiest. Veel succes, Cees

Door Tweakers user Trokken, dinsdag 19 februari 2013 16:38

CeesBak schreef op dinsdag 19 februari 2013 @ 11:09:
Belangrijk zijn in eerste instantie energieverbruik, snelheid en mogelijk lawaai. 27 wat is makkelijk haalbaar. 70Mbyte per seconde ook. Daarna wordt het alles afwegen. Ik vind ruim 350 echt wel veel. mijn systeem met SSD voor de systeemdrive kostte 240 ongeveer. Je kan eens op mijn site kijken waar mijn ervaringen staan. Die website draait trouwens op het door mijn geconfigureerde systeem. Ik hoor graag wat je uiteindelijk kiest. Veel succes, Cees
Je website ziet er erg interessant uit.

Ik ben dankzij adviezen van andere al op een bedrag van ¤232 uitgekomen, exclusief de spullen die ik al had.

Op mijn profiel heb ik een wenslijst voor de serveronderdelen die ik nog moet kopen, en een inventarislijst voor wat ik al heb.

De voeding die jij gebruikt ziet er ook goed uit, deze is echter slecht leverbaar zie ik in de pricewatch.

Reageren is niet meer mogelijk